WINNAAR BABEL ARCHITECTUURPRIJS 2020

Nieuwbouw IKC Roggeplein

De opdracht:

‘Aan een plein in een jaren 30 buurt in Zaandam komt een nieuwe basisschool. Gevraagd is om een Integraal Kindcentrum met speellokaal van 2800m2. Omdat er op eigen terrein geen ruimte is om voor de hele school een goed speelplein te maken wordt gevraagd om een slimme oplossing’

Type project.

onderwijs

nieuwbouw

IKC Roggeplein
IKC Roggeplein
IKC Roggeplein
IKC Roggeplein
IKC Roggeplein
IKC Roggeplein
IKC Roggeplein

(foto’s: Luuk Kramer fotografie)

De werkwijze:

In overleg met het schoolbestuur en de gemeente is een model bedacht waarbij er aan het plein een hoge gevel is waar de entree komt. Direct achter deze gevel ligt de aula die met veel glas uitkijkt over het plein. Aan de achterzijde sluit het gebouw met een laag deel aan op de naastgelegen woningen. In samenwerking met Nunc Architecten is het ontwerp gemaakt en zijn de plannen bouwkundig uitgewerkt.

Het antwoord:

Een basisschool waarbij alle leerlingen een mooi lokaal hebben en waarbij de jongste kinderen een veilige speelplek in de patio hebben, de oudere kinderen spelen op het plein voor de school. Naar het plein toe opent het gebouw zich zodat het openbare plein doorloopt in de aula van de school waardoord e school geen gesloten bolwerk is, maar open staat voor de buurt. Momenteel is het project in uitvoering.

Werkwijze en oplossingen die verdergaan dan het voor de hand liggende

Door goed te luisteren naar de vraag en deze de tijd te geven om in te laten werken ontstaan er oplossingen die verder gaan dan het voor de hand liggende.

Ontwerp.

De ontwerpen van BALD architecture zijn opvallend, eenvoudig en helder van opzet. Ook bij een complexe vraagstelling wordt een heldere vormgeving bereikt. Onze meerwaarde blijkt uit de manier waarop de ontwerpvisie verweven wordt me de opdracht.

Bouwaanvraag.

Het bureau heeft veel ervaring met alle procedures van de aanvraag voor een omgevingsvergunning. De plannen worden effectief door de procedure en de beoordeling door welstand geloodst.

Bouwkundig tekenwerk.

Door de opleidingen van Maarten Steunenberg van MTS tot Academie van Bouwkunst en zijn werkervaring van timmerman tot architect vertaald BALD architecture elke ambitie in een degelijk en bouwbaar plan. Alle werkzaamheden worden snel en effectief uitgevoerd, zonder ruis op de lijn.

Esthetische begeleiding tijdens de bouw.

Bij complexe opgaven wordt vaak een externe bouwbegeleider aangesteld. BALD architecture behoud echter de rol van esthetisch begeleider zodat het uiteindelijk gebouwde resultaat de juiste vertaling is van de bij het ontwerp geformuleerde opgave.

neem contact op
met maarten

UA-28592347-1